Het leed wat foto’s delen op Instagram heet

Ken je die struggle? Heb je een mooie foto gemaakt waar je helemaal trots op bent, maar Instagram maakt er iets heel lelijks van? Terwijl Instagram toch een platform voor foto’s is?

Het kan inderdaad lastig zijn om foto’s netjes op Instagram te krijgen. Er zijn beperkingen, maar als je een klein beetje weet hoe het moet, kunnen je foto’s er echt mooi uitzien!

Meer dan alleen vierkant

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je tegenwoordig niet per se vierkante foto’s hoeft te posten op Instagram. Ook landschap- en portretformaat zijn tegenwoordig toegestaan. Door voor landschap of protret te kiezen voorkomt dat belangrijke elementen van je foto worden afsneden.

Beeldverhouding

Maar het is wel belangrijk om te weten welke beeldverhoudingen (aspect ratio) je het beste kunt gebruiken. Voor landschap is dat 1.91:1 (idealiter 1080 x 608 pixels) en voor portretformaat 4:5 (idealiter 1080 x 1350 pixels). Op mobiel kun je de gratis app Photoshop Express gebruiken, hoewel deze je standaard alleen 1:1 laat kiezen. Je kunt echter wel de pixels handmatig invullen.

Wat ik nog een mooie verbetering zou vinden, is als Instagram het mogelijk zou maken om landschap- en portretafmetingen te combineren in één post. Momenteel is dat nog niet mogelijk, dus houd hier rekening mee bij het plannen van je posts als je meerdere foto’s wilt toevoegen.

Foto’s toevoegen aan je post

Wanneer je foto’s aan een post toevoegt, worden ze standaard in de verhouding 1:1 weergegeven. Om het originele formaat te laten zien, moet je op de twee tegenoverliggende pijltjes links onderin de foto klikken. Als de foto toch nog te groot is, kun je in de app handmatig schuiven om de foto optimaal in beeld te brengen.

Kwaliteit van de foto’s

Als je foto’s wilt plaatsen die door iemand anders zijn gemaakt, zorg er dan altijd voor dat je de foto ontvangt via e-mail, WeTransfer of Dropbox, en niet via WhatsApp. WhatsApp verkleint namelijk bestanden om ze sneller te verzenden, wat helaas ten koste gaat van de kwaliteit van de foto’s.

Ik hoop dat je met deze tips verder kunt om de foto’s die je met zorg hebt gemaakt, mooi tot hun recht te laten komen in je posts!

Zou je graag zakelijke foto’s laten maken van je werk als paardenondernemer? Kijk dan zeker op mijn portfolio om te zien wat ik voor jou kan betekenen!